Vesti

U ime Red Hat-a, Romsym Data Vas poziva da nam se pridružite na seminaru 20. Februara, 2013. u hotelu Falkensteiner u Beogradu.

Detaljnije...
 
Naslovna arrow Rešenja
 
 
Rešenja
Često postavljena pitanja i odgovori
Microsoft
 • Da li Microsoft OEM softver može da se prodaje uz neperiferijske hardverske komponente?

*   Microsoft OEM SB licenca koja je dozvoljavala prodaju OEM SW uz neperiferijske hardverske komponenete je prestala da važi oktobra 2005. godine. Od tog trenutka je u upotrebu uvedena nova OEM SB licenca (na svakom OEM SB pakovanju) koja definiše da se OEM SW može distribuirati samo uz kompletano sastavljen računarski sklop (minimalno mora da sadrži CPU, MB, HDD, napajanje i kućište).

 • Da li vlasnici računara sa Microsoft OEM softverom imaju pravo downgrade i u kojim slučajevima?

*   Da. Vlasnici OEM perativnih sistema Windows 7, Vista Ultimate, Vista Business, XP Professional imaju pravo koriscenja prethodnih verzija.

 • Vlasnici računara sa OEM serverima Windows Server 2003 R2 I Windows Small Business Server Premium R2 imaju pravo koriscenja prethodnih verzija.

*   To pravo nemaju vlasnici računara sa instaliranim OEM Office softverskim paketima. (Zvanična Microsoft dokumenta sa listom prethodnih verzija na koje svaki od navedenih proizvoda imaju pravo je na CD-u).

 • Da li je dozvoljeno prilikom korišćenja prava downgrade-a za instalaciju koristiti piratski instalacioni disk?

*   Ne. Za realizaciju downgrade prava potrebno je koristiti originalni instalacioni medij zajedno sa odgovarajućim Product Key-em. Moguće je koristiti bilo koju licencu koja je već iskorišćena (OEM, FPP, OVS, OLP itd…)

*   Jedna takva licenca je dovoljna za neograničeni broj downgrade procedura.

*   Ukoliko prilikom realizacije downgrade prava naiđete na problem sa ponovnom aktivacijom istog Product Key-a taj problem se jednostavno rešava pozivom Microsoft Call Centra. Oni će omogućiti ponovnu aktivaciju uz pribavljanje dokaza o kupovini originalnog OS-a (npr. fotografija Vista COA nalepnice)

 • Da li Office MLK (Medialess License Kit) sadrži instalacioni disk?

*   Office MLK ne sadrzi instalacioni disk vec samo aktivacioni kod pomoću koga se vrši aktiviranje odgovarajućeg izdanja Office paketa. Backup disk za Office pakete se naručuje sa sajta www.microsoft.com/office/backup . Disk je besplatan.

*   Partner može poručiti backup disk u korisnikovo ime ukoliko se tako dogovore.

 • U kom vremenskom roku krajnji kupac može da se javi Microsoft System Builder-u a radi naknadne kupovine Office MLK-a?

*   Krajnji kupac u roku od 90 dana od dana kupovine računara ima pravo kupovine Office MLK-a čimu postaje vlasnik željene verzije Office-a sa svim funkcionalnostima.

 • Da li računarski sistemi sa instaliranim Windows Vista/XP Home Edition operativnim sistemom mogu da se prodaju pravnim licima?

*   Da. Prema EULA (End User License Agreement) ne postoji ograničenje u tom smislu.

*   Postoje određena tehnička ograničenja Home izdanja operativnih sistema koja mogu uticati na upotrebljivost u mrežnim okruženjima pa u mnogim slučajevima Home edition nije odgovarajuće rešenje za pravna lica.

 • Da li se kupovinom GGK softvera može legalizovati bilo koji Microsoft operativni sistem (Win 95, 98, 2000...)?

*   Ne. GGK je komplet za legalizaciju operativnog sistema Windows XP Professional na računarima u vlasništvu pravnih lica na kojima se već nalazi I koristi nelegalna verzija ovog operativnog sistema.

 • Da li se Microsoft OEM softver može koristiti u svrhu legalizacije?

*   Ne. OEM licenca za operativni sistem Microsoft Windows se isporučuje isključivo uz sklop koji predstavlja ,,potpuno sastavljeni računarski sistem'' i koji se sastoji od procesora, marične ploče, čvrstog diska, napajanja i kućišta (minimalni uslov).

 • Da li se GGK/GGW SMO softver sme premestati sa računara na računar?

*   Ne. GGK/GGW SMO softver se ne sme premeštati sa računara na računar. Životni vek takvog softvera vezan je za životni vek računara. Kada se rashoduje ili prodaje računar sa GGK/GGWA softverom, rashoduje se ili prodaje uz taj računar i GGK/GGWA softver.

 • Imaju li GGK i GGW SMO licence pravo downgrade-a?

*   GGK licenca ne nosi pravo Downgrade-a.

*   GGW SMO licenca NOSI pravo Downgrade-a.

 • Da li se licencni Office Home & Student  (OEM ili FPP) može koristiti za potrebe poslovanja firme?

 *   Ne. Office Home & Student  je po EULA koja ga prati dozvoljeno instalirati samo kod kuće (,,household'') za upotrebu od strane ukućana (,,by people who reside there'').

*   Ovaj softver nije licenciran za upotrebu u komercijalne , profitne ili  neprofitne poslovne aktivnosti (,,commercial, non-profit, or revenuegenerating business activities'').

 • Koliko traje OLP licenca?

  *   OLP licenca je trajna licenca i validna je sve dok pravno lice, vlasnik OLP licence, postoji.

 • Smeju li se licence kupljene kroz OLP program licenciranja premestati sa računara na računar?

  *   Da. Dozvoljeno je premeštati kupljeni OLP softver sa računara na računar uz prethodnu deinstalaciju.

 • Da li je uz kupovinu OLP licenci neophodna i kupovina instalacionog diska?

 *  Ne. Vlasnici OLP licenci mogu preuzeti originalnu instalaciju sa portala https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/ namenjenog upravo vlasnicima OLP licenci. Jedan korisnik (MS LiveID) može izvršiti download instalacije do 50 puta. Ukoliko vlasnik OLP licence ipak zeli originalni Microsoft instalacioni disk, može izvršiti kupovinu.

 • Koliko OLP licenci može kupiti pravno lice?

*   Svako pravno lice može kupiti onoliko OLP licenci koliko je potrebno. Nema ogranicenja u tom smislu.

 • Da li Home Edition može posluziti kao podloga za ulazak u OVS ugovor?

*   Da, ali samo u slučaju kada se u ugovor ne uključuje Windows Upgrade komponenta.

 • Može li pravno lice imati više potpisanih OVS ugovora?

*   OVS ugovor je Company Wide ugovor i prema pravilima propisanim od strane Microsoft korporacije pravno lice može imati samo jedan Company Wide ugovor.

 • Želim da legalizujem softver na postojećim računarima u preduzeću. Koji Microsoft proizvodi se mogu koristiti za legalizaciju Windows-a na postojećim računarima?

*   U portfoliju Microsoft proizvoda nalaze se GGK i GGW licence, koji isključivo služe za legalizaciju programa Windows na postojećim računarima u preduzeću. To su tzv legalizacijski SKU-ovi. Pored toga, možete koristiti i Windows u kutiji, tzv. FPP.

 • Da li u legalizacijsku svrhu mogu kupiti OEM licencu Windows program, koja je jeftinija od GGK I GGW?

*   Ne. OEM licenca Windows programa se isključivo prodaje uz nov računar. Kupovina Windows OEM u legalizacijske svrhe predstavlja kršenje licencnog prava tog proizvoda (EULA) i kršenje zakona.

 • Moje preduzeće je kupilo GGW i legalizovalo se. Koja je najpovoljnija opcija za buduće kupovine?

*   Uvek je najpovoljnije da Windows i Office kupite uz računar (tzv. OEM verzije). Pored toga što je takav Windows profesionalno instaliran, svaka naknadna kupovina Windows-a za legalizaciju uvek je skuplja.

 • Da li je potrebno da imam originalni instalacioni CD uz legalan OEM Windows operativni sistem na računaru?

*   Ne. CD/DVD je opcioni. Neki proizvođači računara ne isporučuju instalacione diskove sa računarima, već se u tom slučaju, instalacija nalazi na hard disku (tzv. Recovery particija).

 • Da li su GGK i GGW legalizacijski proizvodi prenosivi sa jednog računara na drugi?

*   Ne. I GGK i GGW licence vezuju se za odgovarajući računar na isti način kao i OEM Windows. To znači da se ove licence ne mogu prenositi na drugi računar unutar firme, niti na nov računar koji preduzeće kupi. Prilikom kontrole, Poreska inspekcija upoređuje datume na fakturama za računare i kupljeni legalizacijski softver.

 • Da li kupovinom GGK/GGW licence, mogu da koristim prethodne verzije Windows-a na računaru (downgrade pravo)?

* GGK proizvod nema downgrade pravo, dok GGW ima downgrade pravo na sledeće Windows Professional verzije: Windows Vista Business, Windows XP Professional, Windows 2000 Professional. Ukoliko se dokupi Software Assurance uz GGW licencu, downgrade pravo je moguće i na Windows 98 i Windows 95.

 • Da li mogu kupiti Windows 7 GGK Home za legalizaciju, a nastaviti da koristim Windows 7 Pro?

* Ne. U ovom slučaju, morali biste da instalirate i koristite Windows 7 Home Basic. Ukoliko vam je potrebna Pro verzija, morate je kupiti kroz GGK/GGW ugovor.

 • Da li je Windows Starter dozvoljen za legalizaciju?

* Ne. Windows Starter je OEM proizvod, pa bi legalizacija ovim proizvodom značila kršenje licencnih prava i zakona.

 • Ukoliko kupim GGK/GGW licencu za legalizaciju, a na računaru već imam instaliranu istu piratsku verziju, da li moram da reinstaliram sistem?

* Reinstalacija sistema nije neophodna, ali je preporuka da se uradi tzv. „update product key“ kako bi operativni sistem bio prepoznat kao originalni i mogle se koristiti sve njegove pogodnosti.

 • Da li mogu imati kupljen Windows Home, a koristiti Windows Pro na novom računaru?

* Ne. Korisnik mora koristiti ono što je i kupio. Korišćenje “jačeg” operativnog sistema umesto kupljenog predstavlja kršenje licencnog prava i zakona.

 • Da li mogu koristiti Office 2010 Starter za legalizaciju?

* Ne. Office 2010 Starter se isporučuje samo i isključivo na novim računarima. Ipak, ukoliko je korisnik dobio Office 2010 Starter uz nov PC i on zadovoljava njegove potrebe, takav korisnik je legalan.

 • Da li mogu koristiti Office Home&Student na računarima u preduzeću?

* Ne. Office Home&Student je verzija Office-a koja se ne može koristiti u preduzećima, već je namenjena samo za „kućne“ korisnike.

 • Pored Windows-a, posedujem i nelegalni Office. Koji Microsoft proizvodi se mogu koristiti za legalizaciju Office-a?

* Za legalizaciju Office-a moguće je koristiti bilo koju ediciju ovog proizvoda kupljenu kroz neki od sledećih ugovora: FPP, OLP, OVS, EA.

 • Moja firma poseduje OVS (OLP) ugovor sa odgovarajućim brojem Windows Upgrade i Office Pro licenci. Ipak na svim računarima nemam “podlogu” tj. Windows OEM, GGK, ili GGW. Da li ispunjavam uslove legalnosti?

* Ne. U ovakvim slučajevima krši se licencno pravo i zakon. Da biste bili pravilno licencirani i ispunili uslov legalnosti softvera, morate imati Windows OEM, FPP, GGK ili GGW kao “podlogu” na svakom računaru koji posedujete i za njih imati OVS ili OLP ugovor. Da bi se koristio Windows Upgrade kroz neki od količinskih ugovora, korisnik mora posedovati Professional verziju Windows-a, kao podlogu za Upgrade. Windows Home verzija, kao podloga za Windows Upgrade nije dozvoljena.

 
Open License Program (OLP) ugovor
Microsoft

Microsoft Open License Program (OLP) predstavlja program količinskog licenciranja Microsoft softvera koje je namenjeno pravnim licima, a koja imaju potrebu za kupovinom 5 i više Microsoft softverskih licenci bilo kog softverskog pool-a (operativni sistemi, aplikacije i serveri).

OLP licenca je trajna licenca i validna je sve dok vlasnik licence postoji kao pravno lice, a plaćanje se vrši jednokratno.

Elektronski oblik licence se isporučuje putem mejla u roku od 24 časa od trenutka poručivanja.

Nakon što klijent dobije elektronski oblik licence u mogućnost https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/ namenjenog upravo vlasnicima OLP licenci, preuzme ključeve za instalaciju softvera.

Sa istog portala moguće je download-ovati i samu instalaciju softvera. Ukoliko klijent ne želi da vrši download instalacije i želi da kupi originalan disk, to se može učiniti vršenjem doplate. Sa jednog instalacionog diska vrši se instalacija na sve računare za koje je licenca i plaćena.

Nakon izvršene instalacije nije potrebno vršiti aktivaciju softverskih proizvoda. Softver se u okviru pravnog lica vlasnika licence može prenositi sa računara na računar. Pre prenosa mora se izvršiti deinstalacija sa računara sa kojeg se softver premešta.

eOpen portal je namenjen isključivo vlasnicima OLP licenci i preko njega klijent ima komlpetan uvid u svoju OLP  licencu. Preko istog portala mogu se preuzeti i klučevi za instalaciju kao i sama instalacija za proizvod za čiju je upotrebu i kupljena licenca.

U slučaju da portal https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/ iz bilo kog razloga nije u funkciji, a potrebno je izvršiti preuzimanje instalacioniih ključeva, potrebno je pozvati Microsoft centar na broj telefona 0700-300-300. Na osnovu autorizacionog i licencnog broja sa OLP licence osoblje Microsoft centra će generisati ključeve za izvršenje instalacije.

Specifični uslovi poručivanja

Postoji nekoliko situacija kada se ne mora kupiti 5 OLP artikala a klijent se kvalifikuje u OLP:

Kada se kupuje Procesorska licenca

 • Svaka radna stanica koja pristupa Microsoft serveru na direktan ili indirektan način mora imati dozvolu za pristup. Ta se dozvola označava sa CAL (Client Access License). U slučaju kada se kupuje MS server sa Procesorskom licencom nije potrebno kupovati CAL-ove jer Procesorska licenca obezbeđuje neograničen broj pristupa radnih stanica MS serveru. Mora se voditi računa da ukoliko se klijent odluči za kupovinu Procesorske licence za Server mora se kupiti onoliko Procesorskih licenci koliko FIZIČKIH procesora ima hardverski server na kome je instaliran softvrski server. Dakle, ukoliko računar ima dva fizička procesora, a klijentu je potreban neograničen broj pristupa radnih stanica, potrebno je kupiti dve Procesorske licence. Procesorske licence se u principu vezuju za ISA server (ne postoji varijanta ISA server + CAL-ovi) kao i za SQL Server. Granica kada je isplativije kupiti SQL Server Procesorska Licenca umesto SQL servera + SQL Server CAL-ova jeste 30 radnh stanica koje pristupaju SQL serveru. Naravno, pod uslovom da Server radi sa jednim fizičkim procesorom.

Kada se kupuje licenca sa Qualified

 • Licence koje se pojavljuju sa Qualified su uglavnom licence sa pretplatom za razvojne alate Visual Studio Pro/MSDN Pro ili Visual Studio Pro/MSDN Premium. Imajući u vidu da se radi o skupu razvojnih alata licence oznacene nazivom Qualified automatski se kvalifikuju u OLP

Kada se kupuje Small Business Server koji dolazi sa 5 SBS CALova

 • Predstavlja praktično kupovinu 6 licenci (Small Business Server + 5 Small Business Server CAL-ova)

Kada se kupuje artikal koji uključuje 5 SBS CALova

 • Predstavlja praktično kupovinu 5 licenci (5 Small Business Server CAL-ova)

Software Assurance program donosi sa sobom sledeće povoljnosti:

SA povoljnosti

OLP

Trajanje

Dobijanje novih vrezija softvera

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

eLearning on line kursevi

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Home Use rogram

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Cold back up for Disaster Recovery

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Hotfix support

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Porcivanje novih licenci u manjem broju od 5

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Ukljucivanje filijala u OLP Agreement

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Tabelarni pregled Software Assurance povoljnosti za OLP program licenciranja

·        SA–Obnavljanje Software Assurancea

*   Nakon što istekne period od 2 godine od inicijalnog izdavanja OLP licence sa Software Assurance-om klijent može izvršiti obnavljanje Software Assurance programa. Tako obnovljeni Software Assurance validan je naredne dve godine.

 
Open Value Subscription Agreement (OVS ugovor)
Microsoft

OVS ugovor predstavlja program količinskog licenciranja zasnovan na standardizaciji koji podrazumeva iznajmljivanje Microsoft softvera na period od tri godine, pri čemu se plaćanja vrše u tri godišnje rate i to na godišnjicu potpisivanja ugovora. Pravno lice može imati potpisan samo jedan aktivni OVS ugovor.

Osnovne karakteristike programa

Uslovi za ulazak u OVS ugovor:

- U ugovor se moraju prijaviti svi računari pravnog lica koji su kvalifikovani za OVS ugovor

*   Računari koji se ne kvalifikuju za OVS su Line of Business računari, industrijski računari, kase, serveri...

- Najmanji broj računara koji se može prijaviti je 5 (pet)

- Svi računari koji se prijvaljuju u OVS ugovor moraju u trenutku ulaska u ugovor imati instaliran originalan Microsoft operativni sistem

*   Podloga koja kvalifikuje računar za ulazak u OVS jeste:

 • U slučaju iznajmljivanja Windows komponete – bilo koje izdanje Windows operativnog sistema osim Home izdanja
 • U slučaju da se iznajmljuje bilo koja komponenta osim Windows komponente – bilo koji legalni operativni sistem

Nakon isteka treće godine ugovora nameću se sledeća rešenja:

- Produženje ugovora potpisivanjem novog OVS ugovora na tri godine

- Plaćanje otkupa licenci koje su iznajmljivane čime licence postaju trajno vlasništvo otkupioca

*   Plaća se četvrta rata u visini treće rate čiji se iznos množi sa koeficijentom 1,75                          (OTKUP=IZNOS 3.RATE*1,75)

- Deinstalacija iznajmljivanog softvera i fizičko uništenje instalacionih diskova dobijenih od Microsoft-a

*   Popunjava se specijalni formular kojim krajnji kupac obaveštava Microsoft da ne zeli više da koristi softver, da je izvršena deinstalacija istog i fizičko unistenje instalacionih diskova.

Grupe proizvoda koje se iznajmljuju

Softverski proizvodi koji se mogu iznajmiti kroz OVS dele se u dve grupe i to:

- Platformski proizvodi (tzv PLATFORMA)

- Dodatni poroizovdi

Platformski proizvodi

Platformu čine sledeće komponente:

 •   Windows komponenta
 •   Office komponenta
 •   CAL komponenta

Prilikom određivanja koje će klijent platformske proizovde iznajmiti mora se voditi računa o sledećem:

- Klijent može iznajmiti pojedinačne komponete platforme ili izvršiti kombinovanje dve pa čak i sve tri platformske komponente

- Kada se iznajmljuju dve odnosno sve tri platformske komponente mora izvršiti iznajmljivanje svih komponenti za isti broj računara sem u slučaju CAL komponente za koju je dozvoljeno prijavljivanje i većeg broja računara (PDA uređaji koji imaju porterbu pristupa serverima)

- Ako se iznajme sve tri komponente odobrava se platformski popust od 5 % koji se za PLATFORMU primenjuje i prilikom plaćanja svake naredne rate ugovora

Platforma ili platformski proizvodi koji se iznajmljuju definišu se prilikom potpisivanja ugovora i ne mogu se do isteka ugovora menjati. Može se menjati iskljucivo broj računara koji su pokriveni platformom ili platformskim proizvodima i to jednom godišnje, na godišnjicu ugovora. U toku godine, ipak, dozvoljeno je dodavati u postojeći ugovor nove platformske komponente. U takvoj situaciji potrebno pupuniti  posebni formular koji se , u svrhu dodavanja platformskih komponenti u postojeći ugovor, mora popuniti i poslati u Microsoft.

Ukoliko klijent u OVS ugovor uđe sa računarima na kojima je u trenutku ulaska u OVS instalirana originalna verzija softvera koji će iznamljivati kroz OVS ugovor, klijent je kvalifikovan za UTD (Up-To-Date) popust od 50% za konkretnu komponentu, za prvu ratu ugovora i samo za odgovarajuci broj racunara. Za UTD popust kvalifikuje se aktuelna originalna verzija softvera i aktuelna verzija -1.

Dodatni proizvodi

Dodatni proizvodi koji se mogu iznajmiti sadrže:

- Microsoft aplikacije (sem onih koje su sadržane u platformi)

- Svi Microsoft serveri

- CALovi za Microsoft servere (sem onih koji su sadržani u platformi)

Dodatni proizvodi se iznajmljuju „na komad“. Odnosno, dodatni proizvodi se iznajmljuju nezavisno od broja računara koji su obuhvaćeni platformom.

Dodatni proizvodi koji se iznajmljuju takođe se definišu prilikom potpisivanja ugovora ali se mogu dodavati u ugovor u bilo kom trenutku ugovora, pri čemu se plaćanje za dodati proizvod vrši do kraja meseca u kom je izvršena instalacija. Jednom dodati dodatni proizvod može se iz ugovora izbrisati na godišnjicu ugovora i to prilikom plaćanja naredne rate.

Software Assurance program

Software Assurance je program koji je po automatizmu uključen u OVS ugovor, i ne moze se iz ugovora isključiti. OVS Software Assurance program donosi sa sobom sledeće povoljnosti:

SA povoljnosti

OVS

Trajanje

Dobijanje novih vrezija softvera

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Placanje u godišnjim ratama

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Vaučeri za treninge u autorizovanim Microsoft trening centrima

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

eLearning on line kursevi

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Home Use Program

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Employee Purchase Program

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Corporate Error Reporting

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

TechNet Managed NewsGroup

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Cold back up for Disaster Recovery

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Hotfix support

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Ukljucivanje filijala u OVS Agreement

da

Tri godine od datuma
potpisivanja OVS ugovora

Pod kojim se uslovima može, i na koji način, iskoristiti svaka od gornjih povoljnosti može se pročitati na linku http://www.microsoft.com/licensing/sa/default.mspx

 

 


 
FPP - Retail softver
Microsoft

FULL PACKAGED SOFTWARE

Microsoft softver zapakovan u posebno dizajnirane kutije naziva za Full Packaged Product ili skraceno FPP. Često korišćen naziv za ovu vrstu softvera je i Retail softver. U načelu ovaj način licenciranja najskuplji je kada se uporede svi načini licenciranja Microsoft softvera.

Sardžaj pakovanja

Svako FPP pakovanje Microsoft softvera sadrži sledeće:

 • Licencu za korišćenje softvera (End User License Agreement - EULA)
 • Sertifikat o autentičnosti (COA)
 • Instalacioni medijum za softver
 • Literatura/uputstvo za korišćenje i instaliranje

ImageImageImage

 Sadržaj FPP pakovanja Microsoft softvera

Osnovne karakteristike programa

Nakon izvršene instalacije vlasnik licence mora izvršiti aktivaciju proizvoda preko interneta ili pozivanjem Microsoft centra (Tel: 0700-300-300). Imajući u vidu da se COA nalepnica nalazi nalepljena na gornjoj strani kutije u kojoj se isporučuje instalacioni disk i licenca i da se tako zalepljena na kutiju ne može skinuti niti zalepiti na kućičte računara, cela se kutija mora čuvati kao dokaz da je izvršena instalacija originalnog FPP softvera.

FPP softver nije vezan za računar pa se samim tim može u okviru pravnog lica i premeštati sa jednog na drugi  računar. Naravno, pre premštanja mora se prvo izvršiti deinstalacija sa računara sa kog se softver premešta. Ovakav softver se može i prodavati drugom pravnom licu pri tome vodeći racuna da se  novom vlasniku preda celokupan sadrzaj FPP paketa.

Preporučujemo da FPP Microsoft softverom se legalizuju pravna lica koja imaju manje od 5 racunara, odnosno pravna lica koja izraze želju za kupovinom 4 ili manje Microsoft softverskih licenci.

Kroz FPP način licenciranja može ze kupiti softver svih Microsoft softverskih pool-ova (Operativni sistemi, aplikacije, serveri).

 

 

 
Get Genuine Kit for Windows 7 Professional (GGK softver) i GGW SMO
Microsoft

1.    GET GENUINE KIT FOR WINDOWS 7 PROFESSIONAL
GGK softver

GGK je Microsoft artikal namenjen za legalizaciju Microsoft Windows 7 Professional operativnih sistema koji su instalirani na računarima, a koji se već nalaze u upotrebi.

ImageImageImage

GGK sadržaj pakovanja

Prilikom kupovine klijent dobija instalacioni disk za Windows 7 Professional zapakovan u DVD kutiju kao i COA nalepnicu koju je potrebno nakon instalacije zalepiti na vidni deo kućičta računara. COA nalepnica predstavlja sertifikat o autentičnosti operativnog sistema i mora se zalepiti na vidni deo kućišta računara upravo onako kako je opisano u poglavlju koje objašnjava Microsoft OEM softver. Jednom zaleplejna COA nalepnica ne sme se skidati sa kucista računara.

GGK nema pravo downgrade-a i sa njim se ne može legalizovati ni jedan neoriginalni Microsoft operativni sistem osim Windows 7 Professional operativni sistem.

Nakon izvršene instalacije proizvod se mora aktivirati putem interneta ili pozivanjem Microsoft centra na broj telefona 0700 300 300.

U slučaju da klijent koji legalizuije neoriginalnu verziju Microsoft Windows XP Professional operativnog sistema iz bilo kog razloga nije u mogućnosti da vrši instalaciju kupljenog GGK, može pokretanjem alata Windows Product Key Update Tool na lokaciji http://catalog.microsoft.com/genuine/purchase/updateinstructions.aspx?displaylang= update-ovati neoriginalne instalacione ključeve sa originalnim instalacionim ključevima Windows 7 Professional operativnog sistema.

Životni vek GGK podudara se sa životnim vekom Microsoft OEM softverskih proizvoda. Dakle, životni vek GGK vezan je za životni vek računara na kom se instalira. Kada se rashoduje ili prodaje računar, rashoduje ili prodaje se i GGK softver koji je instaliran na računaru.

2.    Get Genuine Windows for Small and Medium Organizations
GGW SMO

Get Genuine Windowsfor Small and Medium Organizations – GGW SMO predstavlja OLP artikal namenjen klijentima koji imaju potrebu da za postojeće računare izvrše nabavku pune licence za originalni Windows 7 Professional operativni sistem kroz OLP Agreement, ugovor o količinskom licenciranju.

2.1. Osnovne karakteristike ugovora

Osnovni podaci o aktuelnoj GGW SMO ponudi su sledeći:

 • Minimalna količina na osnovu koje je moguće poručiti GGW SMO:

*   Artikal se može kombinovati sa bilo kojim OLP artiklom koji se nalazi u cenovniku

 • GGW SMO ne podrazumeva isporuku originalnog instalacionog medijuma već ga korisnik sam nabavlja kroz redovan kanal prodaje (VL disk kit).
 
 
 • GGW SMO artikal ne obezbeđuje COA nalepnicu za Windows Vista Business

 • DOWNGRADE – prema zvaničnom Microsoft ProductList (preuzeto sa MicrosoftProductList Home) dokumentu GGW SMO artikal po pravilima obezbeđuje potpuno downgrade pravo na sledeće verzije Windows OS:

  -Vista Business
  -Windows XP Professional
  -Windows 2000 Professional
  -Windows NT Workstation 4.1
  -Windows NT Workstation 3.51
  -Windows 98
  -Windows 95

 • Poručivanje GGW SMO artikala nije jednokratno, odnosno  moguće je isti poručivati u više navrata.

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 64 - 72 of 201
 
Top!
Top!