Vesti

U ime Red Hat-a, Romsym Data Vas poziva da nam se pridružite na seminaru 20. Februara, 2013. u hotelu Falkensteiner u Beogradu.

Detaljnije...
 
Naslovna arrow Microsoft arrow Često postavljena pitanja i odgovori
 
 
Često postavljena pitanja i odgovori
  • Da li Microsoft OEM softver može da se prodaje uz neperiferijske hardverske komponente?

*   Microsoft OEM SB licenca koja je dozvoljavala prodaju OEM SW uz neperiferijske hardverske komponenete je prestala da važi oktobra 2005. godine. Od tog trenutka je u upotrebu uvedena nova OEM SB licenca (na svakom OEM SB pakovanju) koja definiše da se OEM SW može distribuirati samo uz kompletano sastavljen računarski sklop (minimalno mora da sadrži CPU, MB, HDD, napajanje i kućište).

  • Da li vlasnici računara sa Microsoft OEM softverom imaju pravo downgrade i u kojim slučajevima?

*   Da. Vlasnici OEM perativnih sistema Windows 7, Vista Ultimate, Vista Business, XP Professional imaju pravo koriscenja prethodnih verzija.

  • Vlasnici računara sa OEM serverima Windows Server 2003 R2 I Windows Small Business Server Premium R2 imaju pravo koriscenja prethodnih verzija.

*   To pravo nemaju vlasnici računara sa instaliranim OEM Office softverskim paketima. (Zvanična Microsoft dokumenta sa listom prethodnih verzija na koje svaki od navedenih proizvoda imaju pravo je na CD-u).

  • Da li je dozvoljeno prilikom korišćenja prava downgrade-a za instalaciju koristiti piratski instalacioni disk?

*   Ne. Za realizaciju downgrade prava potrebno je koristiti originalni instalacioni medij zajedno sa odgovarajućim Product Key-em. Moguće je koristiti bilo koju licencu koja je već iskorišćena (OEM, FPP, OVS, OLP itd…)

*   Jedna takva licenca je dovoljna za neograničeni broj downgrade procedura.

*   Ukoliko prilikom realizacije downgrade prava naiđete na problem sa ponovnom aktivacijom istog Product Key-a taj problem se jednostavno rešava pozivom Microsoft Call Centra. Oni će omogućiti ponovnu aktivaciju uz pribavljanje dokaza o kupovini originalnog OS-a (npr. fotografija Vista COA nalepnice)

  • Da li Office MLK (Medialess License Kit) sadrži instalacioni disk?

*   Office MLK ne sadrzi instalacioni disk vec samo aktivacioni kod pomoću koga se vrši aktiviranje odgovarajućeg izdanja Office paketa. Backup disk za Office pakete se naručuje sa sajta www.microsoft.com/office/backup . Disk je besplatan.

*   Partner može poručiti backup disk u korisnikovo ime ukoliko se tako dogovore.

  • U kom vremenskom roku krajnji kupac može da se javi Microsoft System Builder-u a radi naknadne kupovine Office MLK-a?

*   Krajnji kupac u roku od 90 dana od dana kupovine računara ima pravo kupovine Office MLK-a čimu postaje vlasnik željene verzije Office-a sa svim funkcionalnostima.

  • Da li računarski sistemi sa instaliranim Windows Vista/XP Home Edition operativnim sistemom mogu da se prodaju pravnim licima?

*   Da. Prema EULA (End User License Agreement) ne postoji ograničenje u tom smislu.

*   Postoje određena tehnička ograničenja Home izdanja operativnih sistema koja mogu uticati na upotrebljivost u mrežnim okruženjima pa u mnogim slučajevima Home edition nije odgovarajuće rešenje za pravna lica.

  • Da li se kupovinom GGK softvera može legalizovati bilo koji Microsoft operativni sistem (Win 95, 98, 2000...)?

*   Ne. GGK je komplet za legalizaciju operativnog sistema Windows XP Professional na računarima u vlasništvu pravnih lica na kojima se već nalazi I koristi nelegalna verzija ovog operativnog sistema.

  • Da li se Microsoft OEM softver može koristiti u svrhu legalizacije?

*   Ne. OEM licenca za operativni sistem Microsoft Windows se isporučuje isključivo uz sklop koji predstavlja ,,potpuno sastavljeni računarski sistem'' i koji se sastoji od procesora, marične ploče, čvrstog diska, napajanja i kućišta (minimalni uslov).

  • Da li se GGK/GGW SMO softver sme premestati sa računara na računar?

*   Ne. GGK/GGW SMO softver se ne sme premeštati sa računara na računar. Životni vek takvog softvera vezan je za životni vek računara. Kada se rashoduje ili prodaje računar sa GGK/GGWA softverom, rashoduje se ili prodaje uz taj računar i GGK/GGWA softver.

  • Imaju li GGK i GGW SMO licence pravo downgrade-a?

*   GGK licenca ne nosi pravo Downgrade-a.

*   GGW SMO licenca NOSI pravo Downgrade-a.

  • Da li se licencni Office Home & Student  (OEM ili FPP) može koristiti za potrebe poslovanja firme?

 *   Ne. Office Home & Student  je po EULA koja ga prati dozvoljeno instalirati samo kod kuće (,,household'') za upotrebu od strane ukućana (,,by people who reside there'').

*   Ovaj softver nije licenciran za upotrebu u komercijalne , profitne ili  neprofitne poslovne aktivnosti (,,commercial, non-profit, or revenuegenerating business activities'').

  • Koliko traje OLP licenca?

  *   OLP licenca je trajna licenca i validna je sve dok pravno lice, vlasnik OLP licence, postoji.

  • Smeju li se licence kupljene kroz OLP program licenciranja premestati sa računara na računar?

  *   Da. Dozvoljeno je premeštati kupljeni OLP softver sa računara na računar uz prethodnu deinstalaciju.

  • Da li je uz kupovinu OLP licenci neophodna i kupovina instalacionog diska?

 *  Ne. Vlasnici OLP licenci mogu preuzeti originalnu instalaciju sa portala https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/ namenjenog upravo vlasnicima OLP licenci. Jedan korisnik (MS LiveID) može izvršiti download instalacije do 50 puta. Ukoliko vlasnik OLP licence ipak zeli originalni Microsoft instalacioni disk, može izvršiti kupovinu.

  • Koliko OLP licenci može kupiti pravno lice?

*   Svako pravno lice može kupiti onoliko OLP licenci koliko je potrebno. Nema ogranicenja u tom smislu.

  • Da li Home Edition može posluziti kao podloga za ulazak u OVS ugovor?

*   Da, ali samo u slučaju kada se u ugovor ne uključuje Windows Upgrade komponenta.

  • Može li pravno lice imati više potpisanih OVS ugovora?

*   OVS ugovor je Company Wide ugovor i prema pravilima propisanim od strane Microsoft korporacije pravno lice može imati samo jedan Company Wide ugovor.

  • Želim da legalizujem softver na postojećim računarima u preduzeću. Koji Microsoft proizvodi se mogu koristiti za legalizaciju Windows-a na postojećim računarima?

*   U portfoliju Microsoft proizvoda nalaze se GGK i GGW licence, koji isključivo služe za legalizaciju programa Windows na postojećim računarima u preduzeću. To su tzv legalizacijski SKU-ovi. Pored toga, možete koristiti i Windows u kutiji, tzv. FPP.

  • Da li u legalizacijsku svrhu mogu kupiti OEM licencu Windows program, koja je jeftinija od GGK I GGW?

*   Ne. OEM licenca Windows programa se isključivo prodaje uz nov računar. Kupovina Windows OEM u legalizacijske svrhe predstavlja kršenje licencnog prava tog proizvoda (EULA) i kršenje zakona.

  • Moje preduzeće je kupilo GGW i legalizovalo se. Koja je najpovoljnija opcija za buduće kupovine?

*   Uvek je najpovoljnije da Windows i Office kupite uz računar (tzv. OEM verzije). Pored toga što je takav Windows profesionalno instaliran, svaka naknadna kupovina Windows-a za legalizaciju uvek je skuplja.

  • Da li je potrebno da imam originalni instalacioni CD uz legalan OEM Windows operativni sistem na računaru?

*   Ne. CD/DVD je opcioni. Neki proizvođači računara ne isporučuju instalacione diskove sa računarima, već se u tom slučaju, instalacija nalazi na hard disku (tzv. Recovery particija).

  • Da li su GGK i GGW legalizacijski proizvodi prenosivi sa jednog računara na drugi?

*   Ne. I GGK i GGW licence vezuju se za odgovarajući računar na isti način kao i OEM Windows. To znači da se ove licence ne mogu prenositi na drugi računar unutar firme, niti na nov računar koji preduzeće kupi. Prilikom kontrole, Poreska inspekcija upoređuje datume na fakturama za računare i kupljeni legalizacijski softver.

  • Da li kupovinom GGK/GGW licence, mogu da koristim prethodne verzije Windows-a na računaru (downgrade pravo)?

* GGK proizvod nema downgrade pravo, dok GGW ima downgrade pravo na sledeće Windows Professional verzije: Windows Vista Business, Windows XP Professional, Windows 2000 Professional. Ukoliko se dokupi Software Assurance uz GGW licencu, downgrade pravo je moguće i na Windows 98 i Windows 95.

  • Da li mogu kupiti Windows 7 GGK Home za legalizaciju, a nastaviti da koristim Windows 7 Pro?

* Ne. U ovom slučaju, morali biste da instalirate i koristite Windows 7 Home Basic. Ukoliko vam je potrebna Pro verzija, morate je kupiti kroz GGK/GGW ugovor.

  • Da li je Windows Starter dozvoljen za legalizaciju?

* Ne. Windows Starter je OEM proizvod, pa bi legalizacija ovim proizvodom značila kršenje licencnih prava i zakona.

  • Ukoliko kupim GGK/GGW licencu za legalizaciju, a na računaru već imam instaliranu istu piratsku verziju, da li moram da reinstaliram sistem?

* Reinstalacija sistema nije neophodna, ali je preporuka da se uradi tzv. „update product key“ kako bi operativni sistem bio prepoznat kao originalni i mogle se koristiti sve njegove pogodnosti.

  • Da li mogu imati kupljen Windows Home, a koristiti Windows Pro na novom računaru?

* Ne. Korisnik mora koristiti ono što je i kupio. Korišćenje “jačeg” operativnog sistema umesto kupljenog predstavlja kršenje licencnog prava i zakona.

  • Da li mogu koristiti Office 2010 Starter za legalizaciju?

* Ne. Office 2010 Starter se isporučuje samo i isključivo na novim računarima. Ipak, ukoliko je korisnik dobio Office 2010 Starter uz nov PC i on zadovoljava njegove potrebe, takav korisnik je legalan.

  • Da li mogu koristiti Office Home&Student na računarima u preduzeću?

* Ne. Office Home&Student je verzija Office-a koja se ne može koristiti u preduzećima, već je namenjena samo za „kućne“ korisnike.

  • Pored Windows-a, posedujem i nelegalni Office. Koji Microsoft proizvodi se mogu koristiti za legalizaciju Office-a?

* Za legalizaciju Office-a moguće je koristiti bilo koju ediciju ovog proizvoda kupljenu kroz neki od sledećih ugovora: FPP, OLP, OVS, EA.

  • Moja firma poseduje OVS (OLP) ugovor sa odgovarajućim brojem Windows Upgrade i Office Pro licenci. Ipak na svim računarima nemam “podlogu” tj. Windows OEM, GGK, ili GGW. Da li ispunjavam uslove legalnosti?

* Ne. U ovakvim slučajevima krši se licencno pravo i zakon. Da biste bili pravilno licencirani i ispunili uslov legalnosti softvera, morate imati Windows OEM, FPP, GGK ili GGW kao “podlogu” na svakom računaru koji posedujete i za njih imati OVS ili OLP ugovor. Da bi se koristio Windows Upgrade kroz neki od količinskih ugovora, korisnik mora posedovati Professional verziju Windows-a, kao podlogu za Upgrade. Windows Home verzija, kao podloga za Windows Upgrade nije dozvoljena.

 
 
Top!
Top!